Farmàcia Torrent

Farmàcia Torrent

dilluns, 15 d’abril del 2013

Detecció precoç del càncer de mama

El dia 24 d'abril a l'Hospital de Figueres s'ha organitzat una conferència sobre "La detecció precoç del càncer de mama".

La inscripció és gratuïta trucant al 972 20 13 06 o enviant un correu electrònic a alexandra.pau@aecc.es

Per a més informació sobre el programa, us adjuntem el següent document.




Sabies que es poden obtenir dents al laboratori?


Durant els últims temps, l'ús de cèl·lules mare per a regenerar diferents tipus d'os, teixit i múscul ha tingut un gran interès. A diferència de les cèl·lules de cordó umbilical que s'utilitzen principalment per a atendre malalties de la sang, les cèl·lules mesenquimals són útils en la formació d'os, lligaments i músculs. Tenen una alta capacitat per a ser multiplicades i permeten ser utilitzades per familiars que siguin biològicament compatibles. Això significa que poden ser emmagatzemades en criopreservació a baixes temperatures i posteriorment poden regenerar os i/o cartílag per als pacients.

El procediment d'obtenció de cèl·lules dentals comença des de l'extracció de la dent de llet en el menor. La peça ha de ser retirada per un dentista abans que es desprengui, per a recuperar la totalitat de la polpa i ha de guardar-se en una solució antisèptica. Una vegada neta és refrigerada per a ajudar a obtenir la major quantitat de teixit viable i viu. Aquesta mostra es porta al laboratori on es realitza un procediment per a recuperar la major quantitat possible i cultivar aquest teixit per a l'obtenció de cèl·lules.

A Mèxic, aquest procediment ha permès cultivar entre dos i tres millons de cèl·lules aprofitables d'una sola dent, que alhora, poden ser cultivades per a obtenir una major quantitat de cèl·lules. La primer aplicació d'aquest tipus de cèl·lules al país va ser realitzada a l'Hospital Juárez de Mèxic per a la reconstrucció del maxilar d'un jove que va perdre aquest os per una malaltia degenerativa. Posteriorment s'han realitzat diferents intervencions a l'Hospital General i altres centres mèdics del país.

Relacionat amb aquesta descoberta, un equip d'investigadors del King's College (Londres) ha aconseguit fer créixer dents després d'extraure cèl·lules de teixits humans de les genives i combinar-les amb les cèl·lules mare dentals d'embrions de ratolí. "Les cèl·lules epitelials derivades de teixit humà adult de geniva són capaç de respondre a les senyals dentals de les cèl·lules mesenquimals, de manera que permeten la formació de la corona i les arrels i generen diferents tipus de cèl·lules", va senyalar el director de l'estudi, Paul Sharpe. Ell i el seu equip es mostren optimistes amb la nova descoberta i apunten que aquest mètode podria significar que, en un futur, les dentadures siguin substituïdes per dents reals. Encara que reconeixen que és aviat per a determinar de quant temps pot tractar-se.

Publicat el 25 de març a Salud&Vida, La Vanguardia.