Farmàcia Torrent

Farmàcia Torrent

dimarts, 4 de febrer del 2014

Dia Mundial Contra el Càncer


Avui és el Dia Mundial contra el Càncer i m'agradaria fer una reflexió, més que aportar dades i estadístiques.

Qui no ha patit el càncer des de ben a prop? Un familiar, un vehí, un amic..., un mateix... Què passa quan algú ens diu que pateix càncer? Com reaccionem?... Normalment ens quedem sense paraules i no sabem què dir, ni què fer, ni com dirigir-nos a ell/a.

Aquest any, des de la Federació Catalana d'Entitats contra el Càncer (FECEC) es vol donar èmfasi a la correcció de diferents mites i creences relacionades amb el càncer:

Des d'un nivell global, els missatges es centren en els següents quatre mites:

Mite 1: NO CAL PARLAR SOBRE EL CÀNCER.
El càncer pot ser un tema difícil de tractar, sobretot en algunes cultures i entorns. Però abordar la malaltia obertament pot millorar els resultats a nivell individual, comunitari i de polítiques.

Mite 2: NO HI HA NI SIGNES NI SÍMPTOMES DEL CÀNCER.
Per a molts tipus de càncer, existeixen signes d'advertència i símptomes, i els avantatges de la detecció precoç són indiscutibles.

Mite 3: NO HI HA RES QUE ES PUGUI FER RESPECTE EL CÀNCER.
Es pot prevenir una tercera part dels tipus de càncer més comuns, amb les estratègies correctes i es pot fer molt a nivell individual, de comunitat i de polítiques.

Mite 4: NO TINC DRET A REBRE ATENCIÓ SANITÀRIA PEL CÀNCER. 
Tothom té dret a accedir a tractaments i serveis d’atenció per càncer que siguin comprovats i efectius, i en igualtat de condicions, per evitar patiment.

Així doncs, es pot parlar del càncer i de fet és bo parlar-ne. Cal desmitificar la malaltia i aproximar-nos a qui la pateix i a la gent de l'entorn.

És important tenir clar que no hi ha d'haver tabús a l'hora d'exterioritzar aquests sentiments i/o dolències, ja que moltes vegades, el fet de no expressar el que un pateix pot provocar frustració i sentiments de soledat, i fàcilment, doncs, depressió.

Adoptar una actitud positiva no cura el càncer, és evident, però ajuda a passar un millor tractament i motiva a seguir lluitant i això és el que compta, les ganes de seguir endavant.



Més informació a World Cancer Day


Laura Torrent Sánchez.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada